First we take Manhattan…*- του Κυριάκου Αναστασίου

First we take Manhattan…*

10 Φεβρουαρίου…

Ελλάδα, ώρα 21:45…

Έτος 2011…

Ζωή, ανύπαρκτη…
Είναι να απορεί κανείς πού ζούμε ή καλύτερα πώς ζούμε… Κράτος υποταγμένο σε υπογραφές και δάνεια, πολίτες όπου θεωρούνται τα πρώτα πειραματόζωα σε ένα πείραμα με ανεξέλεγκτες συνέπειες για όλο τον κόσμο. Ένα πείραμα, που αν πετύχει θα αποδειχτεί καταστροφικό. ¨Αφού μπόρεσαν αυτοί, μπορείτε και εσείς¨.
Εφοπλιστές απόγονοι ταγματασφαλιτών και ρουφιάνων της κατοχής αλλά και της επταετίας , κλεφτοφονιάδων και τσιφλικάδων που παριστάνοντας τους γερολαδάδες ΄κονόμησαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ,πολιτευτές και πολιτικάντηδες ποντικοί της εξουσίας, βουλευτές έμμισθοι-υπάλληλοι εφοπλιστών και βιομηχάνων που πάνε και τρώνε σαν πεινασμένες ύαινες σε διάφορα πάρτι που τελούνται σε ιστορικά μνημεία του κράτους ( την άλλη εβδομάδα έχει ένα πολύ καλό στον Παρθενώνα),  υπουργοί με κοιλιές και σβέρκα αράδα και ψήγματα  εγωισμού σε κατηγορίες διαφθοράς ( εδώ μπορείς αναγνώστη να κατουρηθείς), πρωθυπουργοί λακέδες.
Όλοι καρεκλοκένταυροι, που δε λένε να ξεκολλήσουν από τη καρέκλα που τους τρέφει, όχι μόνο αυτούς βέβαια, αλλά και τα παιδιά τους τα παιδιά των παιδιών τους και όταν σωθεί το παραδάκι επανερχόμαστε στα πράγματα με κάποιο τοπικό αξίωμα ( αρχικά) και έπειτα όσο πιο ψηλά γίνεται και ακόμα πιο ψηλά και ακόμα πιο ψηλά και ακόμα…
Υπάρχει άραγε ίχνος τσίπας σε τέτοιους ανθρώπους; Πόσο μπορεί να αλλοτριωθεί κάποιος και να καταντήσει σκουλήκι ; Δυστυχώς ο άνθρωπος έχει τεράστιες δυνατότητες και δεν το βάζει κάτω εύκολα. Ολόκληρο κράτος ξεσηκώθηκε εναντίον σοσιαλιστή μονάρχη και αυτός απαγκιστρωμένος από την καρέκλα του έβγαζε διαγγέλματα και συνιστούσε στον… όχλο ψυχραιμία. Μέσα σε λίγες εβδομάδες άρχισαν και οι αντιδιαδηλώσεις, αυτές των κατασκόπων που ήρθαν μέσα σε μια νύχτα και ανέβασαν τον πληθυσμό τις χώρας κατά 5000 άτομα περίπου με σκοπό να προβοκάρουν κάθε ενέργεια αντίδρασης.
Μήπως κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει και στην εργολαβική δικτατορία της Μπανανίας; Για τους τουρίστες είναι γνωστή και ως Greece, κατάλοιπο του τρόπου που μας βλέπουν. Ραγιάδες και πάλι ραγιάδες. Σε μια χώρα όπου ο καθένας μας θα προδώσει τον εαυτό του για 30 ευρώ και θα κλείσει στο Παλαμήδι την παιδική του ηλικία μετά την εφηβική του επανάσταση μην περιμένουμε πολλά. Πλέον είμαστε για τα καλά υποθηκευμένοι σε ξένα τραπεζικά ονόματα και χρυσές καρφίτσες πάνω σε κοστούμια χαρτογιακάδων.
Η επανάσταση δεν ξεκίνησε ποτέ και ούτε θα ελευθερωθούμε. Τώρα τελευταία μάλιστα μετά την άσκηση ¨ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ¨  στο στρατόπεδο Κορομηλά στην Αργυρούπολη του Κιλκίς ( 04/02/2011) τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα ώστε να γίνει κάτι. Άσκηση από στρατιώτες ώστε να καταστείλουν πορείες, συμπλοκές με διαδηλωτές και άλλα παρόμοια περιστατικά. Εξασκείται ο στρατιώτης δηλαδή για τα απλά καθημερινά και πολύ κοινά που δεν παρουσιάζονται ακόμη αλλά κάποιοι τα βλέπουν να έρχονται και προετοιμάζονται σωστά. Με λίγα λόγια ο στρατός στους δρόμους, ξανά και άμα είστε τυχεροί θα έχετε τη χαρά τιποτένιοι πολίτες να γίνετε οι επόμενοι Γρηγορόπουλοι και να σας αντί-μνημονεύουν τα χείλη του κάθε αμόρφωτου φασιστοειδούς. Κάτι από ελληνική χούντα, ολίγη από Κούβα με πολύ Νικαράγουα.
Όχι, ο κόσμος δεν κοιμάται… Ο κόσμος ξύπνησε αλλά φοβάται… Όλοι μας φοβόμαστε. Τα θύματα δεν είναι τυχαία, τα ανοιγμένα κεφάλια στις πορείες από παρακρατικούς μεταμφιεσμένους σε εξαγριωμένους πολίτες δεν είναι τυχαία, οι μόνιμες αναπηρίες που έχουν προκληθεί σε διαδηλωτές δεν είναι τυχαίες, το φακέλωμα που γίνεται σε δήθεν τυχαίες επιχειρήσεις- σκούπα δεν είναι τυχαίο, η υποθήκη της χώρας σου που γίνεται σε μεγαλοεργολάβους οδοποιίας δεν είναι τυχαία, να βλέπεις την χώρα σου να πουλάει νησιά δεν είναι τυχαίο, να βλέπεις τη χώρα σου να συζητάει για το αν της ανήκει ένα ολόκληρο δημοτικό διαμέρισμα δεν είναι τυχαίο.
Πού αποσκοπούν όλα αυτά τα μη τυχαία γεγονότα όμως; Στο φόβο. Σε αυτό το αίσθημα το οποίο πολύ σοφά και τεχνηέντως έχουν εμφυτέψει πλέον στον καθένα μας. Πήρε κάποια χρόνια ώστε να το πετύχουν αλλά πλέον τα έχουν καταφέρει, μπορούν και κατευθύνουν ολόκληρες κοινωνίες βάση αυτού του συναισθήματος. Τα παραδείγματα πολλά, τελευταίο και ισχυρότερο ( εντός των συνόρων)  τα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται στη Κερατέα εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο.  Ένα παράνομο έργο θα χτιστεί στην περιοχή υπό την απειλή των ξένων προστίμων που θα επιβληθούν σε περίπτωση μη πραγματοποίησής του ανάμεσα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Το έργο βέβαια είναι παράνομο ( για την εκεί περιοχή) και ο μεγαλοεργολάβος ο όποιος κατά τη δημοπρασία του ανατέθηκε, με τη βοήθεια του κράτους καλεί τις δυνάμεις καταστολής με σκοπό να εξαφανίσουν τις όποιες φωνές διαμαρτυρίας. Ο τρόπος δεν μας αφορά, εξαφανισμός είναι η σύλληψη, η απαγωγή ή ακόμη και ο θάνατος. Το κράτος στην υπηρεσία του κεφαλαίου και πλέον τόσο φανερά όσο ποτέ άλλοτε.
Ξεσηκώνονται οι αμόρφωτοι; Οι κατσαπλιάδες; Οι τιποτένιοι χωρικοί; Τα τσουτσέκια που δεν μας ψήφισαν; Οι αριστερητζήδες; Τα 15χρονα τα αγάμητα; Οι κωλόγεροι; Οι άνεργοι τα χαμένα κορμιά της κοινωνίας μας;
Δεν είναι πολύ δύσκολες ή σοφές οι αποφάσεις που θα παρθούν. Συλλήψεις και ξύλο. Νυχτερινές επιδρομές σε σπίτια με έρευνες και συλλήψεις χωρίς εντάλματα, ξυλοφόρτωμα στις ευπαθείς ομάδες ώστε να φοβηθούν (πάλι) και να μπουν στα σπίτια τους να ησυχάσουμε. Αλγεινή  εντύπωση προκάλεσε η αρπαγή ηλικιωμένου και ο προπηλακισμός του που ακολούθησε με τις απαιτούμενες σβουρηχτές και στο τέλος η πτώση του με τρικλοποδιά από πανέξυπνο νεαρό  ντυμένο με στολή δημοσίου υπαλλήλου. Τέλος στην ιστορία έριξε ο νεαρός γιος που πήγε και έσωσε κυριολεκτικά τον πατέρα του από τις δυνάμεις καταστολής (;).
Κάποτε ο Πρίαμος γονάτιζε για να πάρει το σώμα του νεκρού γιού του από τα χέρια του κατακτητή, σήμερα τα πράγματα αλλάξανε…
Σε όλα αυτά (πάντα καθυστερημένα βέβαια ) έρχεται να δρέψει τις δάφνες κάποιος αριστερούλης ή αριστερός βουλευτής ή στη χειρότερη (για τους υπολοίπους) ο αρχηγός μια τέτοιας παράταξης. Κρατικοδίαιτης δηλαδή, που τόσα χρόνια ζει με τις επιδοτήσεις- επιχορηγήσεις του κράτους και τις δωρεές κάποιων  που ακόμη αναζητούνται  για να πάρουν μέρος σε τεστ IQ ώστε να εξακριβωθεί αν όντως πρόκειται για απλούς πολίτες ή μεγαλοκεφαλαιούχους που δωρίζουν με σκοπό την φόρο- ελάφρυνση.
Καπηλεύεται λοιπόν το κόμμα την ανεξάρτητη αυτή κίνηση των πολιτών και τότε έρχεται ο Μεγάλος Αδελφός, ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει αφεντικό τον ίδιο μεγαλο εργολάβο  και περιθωριοποιεί την όλη κίνηση, την τοποθετεί στο ράφι με την γνωστή ετικέτα ούτως ώστε ή να περάσει στα γνωστά ψιλά γράμματα ή αυτούς που θα την πληροφορηθεί να την σνομπάρει ως αριστερή υποκινούμενη πράξη.
Μετά σαν κόμμα, χτυπάμε και μια απεργία, αφού ελέγχουμε όλα τα συνδικάτα, με μια κινητοποίηση δρόμων που εδώ και χρόνια δεν οδηγεί πουθενά ( κρίνοντας από το αποτέλεσμα πάντα) με σκοπό να επιβαρύνεται ο απλός εργάτης που προκειμένου να πάει στη δουλειά του και να μην απολυθεί δίνει το μεροκάματο του στο ταξί.
Πολύ θα ήθελα να είχα γράψει ένα ωραίο ποίημα, ένα κείμενο, μια ωραία παρουσίαση κάποιου θέματος, ένα μεταφορικό κατηγορητήριο ενάντια, αλλά,   συγχώρα με αναγνώστη, νοιώθω πως όποια μορφή τέχνης το αποψινό βράδυ είναι περιττή για να σου την παρουσιάσω και γράφω απλά και ίσως λαϊκά. Άλλωστε όπως είπε και ο Άκης το να μιλάς μες τη μιζέρια περί ήθους και τιμής είναι κάπως προκλητικό, ας πάρουμε τα χέρια του ληστή λοιπόν.
Δε θα έρθουν κάποτε οι καιροί, οι καιροί έχουν έρθει… Οι απέξω είναι διαβασμένοι καλά αυτή τη φορά και το πρώτο πράγμα που μας χτύπησαν ήταν το παιδί, έχει αρχίσει και αιμορραγεί ήδη και εμείς είμαστε στον κήπο και κουρεύουμε το γκαζόν . Τα πράγματα αρχίζουν να ζορίζουν τριγύρω και οι αγκαλιές μας φοβάμαι έχουν αρχίσει να μικραίνουν επικίνδυνα, ούτε η μάνα μας δεν χωράει μέσα…
Το άνωθεν κείμενο αφιερώνεται στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, με την ευχή να μην ξεπουληθούν μελλοντικά σε τάματα για δημιουργία Disneyland και πίστας φόρμουλα 1 σε γειτονικές τους περιοχές ως αντιτίμου της σφράγισης του στόματός τους.
* Leonard Cohen

Advertisements
This entry was posted in Ιαχές, Κυριάκος Αναστασίου and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s