Το όχι – Του Βασίλη Ευφροσυνίδη

Στο ΟΧΙ ή στο ΝΑΙ της 05ης Ιουλίου 2015 δεν ξέρω εάν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση διότι πολύ απλά δεν είναι ξεκάθαρο το αποτέλεσμα.

Έτσι λοιπόν αμφιβάλω για το ένα αισθανθώ υπερήφανος με την όποια μου απάντηση, αμφιβάλω εάν θα εκτιναχθεί ειλικρινώς η αδρεναλίνη μου ώστε να σφίξω και να υψώσω τη γροθιά.

Όποια και να είναι η κατάληξη του δημοψηφίσματος οι μικρομεσαίες τάξεις αυτού του τόπου θα κληθούν να σηκώσουν στους ώμους τους, για ακόμη μια φορά, το βάρος μιας βορβορικής πολιτικής νοοτροπίας δεκαετιών.

Όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ στους πέντε μήνες διακυβέρνησης του δεν μπορεί να σηκώσει τούτο το βάρος. Οι «απεσταλμένοι» των πραγματικών κερδισμένων αυτού του χάους, αδίκως προσπαθούν να του το φορτώσουν. Όταν θα ξεθολώσει το τζάμι της ιστορίας, τότε που άνθρωποι και καταστάσεις θα έχουν λάβει την πραγματική τους υπόσταση, η λογική θα αποφανθεί.

Όλα αυτά όμως είναι μια εκ του ασφαλούς θεωρητική προσέγγιση μιας οδυνηρής πραγματικότητας.

Οι όποιες πρακτικές δυσκολίες θα αντιμετωπισθούν, είμαι σίγουρος γι’ αυτό, θα προσαρμόσουμε τον τρόπο διαβίωσης μας. Όσοι μεγαλώσαμε με το μέτρο μιας έντιμης επιβίωσης δίχως αδικαιολόγητες πολυτέλειες και υπερβολές το γνωρίζουμε καλά αυτό. Ο τρόπος θα βρεθεί.

Για εκείνο όμως που πραγματικά φοβάμαι, για εκείνο που από τώρα χάνω τον ύπνο μου, είναι ο διχασμός.

Τρέμω μπροστά στο ενδεχόμενο να δω φίλους και συγγενείς να ακυρώνουν φιλίες, σχέσεις, γνωριμίες ετών για μια μονοσύλλαβη απάντηση σε ένα τεχνητό δίλλημα.

Η κάθε απάντηση δεν προσδιορίζει την ηθική ακεραιότητα ή τα υποτιθέμενα υπόγεια συμφέροντα μας. Οι απαντήσεις που θα δοθούν προέρχονται από την αγωνία και το φόβο ενός λαού που ποτέ δεν κατάφερε να βρει τον προσανατολισμό του, είτε επειδή δεν τον άφησαν είτε επειδή υπήρξε υποτελής και ευκολόπιστος στις δυτικές σειρήνες.

Να κλείσουμε τ’ αυτιά μας στην προπαγάνδα τους, μαύρο στις τηλεοράσεις, μαύρο στην παραπληροφόρηση.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΧΑΣΜΟ.

Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αποτυχία μας και ο μεγάλος τους θρίαμβος.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s